Twitter dla BlackBerry – krótki przewodnik po aplikacji: Porozmawiajmy (część 2)

Avatar
Piotr Barycki
12.04.2010


W poprzedniej części:

  • Minimalne wymagania
  • Od czego zacząć
  • Co po instalacji
  • Dodajemy pierwszych znajomych
  • Przeglądamy wpisy znajomych
  • Tworzymy pierwszy wpis
  • Przekaż wiadomości dalej, czyli ReTweet (RT)


W tej części:

  • Wspomnienia (Mentions)
    • Wpisane „z ręki”
    • Wybranie użytkownika z listy
  • Odpowiedź na wpis
  • Gdzie znaleźć odpowiedzi na nasze wpisy?
    • Konfiguracja powiadomień
      • Opcje ogólne programu
      • Ustawienia profili urządzenia BlackBerry dla aplikacji Twitter
    • Przeglądanie odpowiedzi
  • Co warto wiedzieć


Wstęp

W części pierwszej dowiedzieliśmy się jak założyć konto na Twitterze, pobrać i poprawnie skonfigurować klienta dla BlackBerry, dodać pierwszych znajomych, utworzyć wpis, a także „przekazać” cudzy wpis „dalej”. Nie bez powodu jednak popularna witryna z niebieskim ptaszkiem w logo jest określana jako serwis społecznościowy. Zarówno pełna wersja, jak i dedykowana na nasze urządzenia aplikacja, umożliwiają nam pełną interakcję z innymi użytkownikami. Od dwóch z nich już wspomnieliśmy (nowy wpis i ReTweet), ale nie wyczerpuje to w pełni wszystkich możliwości komunikacji.


Oprócz nich mamy do dyspozycji:


Wspomnienie (Mention)

Czyli „wywołanie” kogoś – dzięki tej funkcji, osoba do której będziemy chcieli napisać, zobaczy w odpowiedniej zakładce swojego profilu na Twitterze, że coś od niej chcemy. Możemy tego dokonać na kilka sposobów:


1. Wpisanie „z ręki”

W tym celu wystarczy w oknie nowego wpisu wprowadzić dokładną nazwę użytkownika, poprzedzoną znakiem @ (na przykładzie powyżej: @bbnewspl), po której wprowadzamy wiadomość, którą chcemy przekazać danemu użytkownikowi. Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że nie musimy śledzić ani być śledzonym przez osobę, do której piszemy.


2. Wybranie użytkownika z listy znajomych

Opcja o tyle lepsza, że nie musimy pamiętać, jak dokładnie brzmi nick osoby, do której chcemy napisać. W tym celu wchodzimy w zakładkę „Mój profil” (My Profile) i wybieramy pozycję Śledzeni (Following) lub Śledzący (Followers), w zależności od tego czy chcemy napisać do osób, które nas obserwują, lub które obserwujemy my. Po najechaniu kursorem na profil osoby, do zamierzamy wysłać wiadomość, klikamy, dzięki czemu otwieramy jej profil:


Następnie kierujemy kursor w dół, aż natrafimy na zakładkę „Wspomnij” (Mention), którą oczywiście klikamy.

W rezultacie wyświetla się nam nick osoby, poprzedzony znakiem @, czyli to samo, co w przypadku gdy dokonywaliśmy wpisu ręcznie – dalej wystarczy już tylko wpisać swoją wiadomość i kliknąć przycisk „Update„.


Odpowiedź na wpis


Docelowo wiadomość będzie w tym przypadku wyglądać dokładnie tak samo, jak w opisanych powyżej przykładach (@nazwaużytkownika), z tym, że proces ten jest o wiele szybszy i przeprowadzamy go bezpośrednio z poziomu naszej listy wiadomości na ekranie głównym aplikacji (Timeline), a wiadomości zostaną ułożone w chat, który będziemy mogli później przeglądać. Aby odpowiedzieć na cudzy wpis należy:


Wybieramy wpis, na który chcemy odpowiedzieć, po czym wciskamy klawisz „R” na klawiaturze BlackBerry, lub „Menu” i wybieramy „Reply„:

W rezultacie otrzymujemy okienko, które widzieliśmy już wcześniej, z nazwą użytkownika poprzedzoną znakiem @ i miejscem na wprowadzenie naszej wiadomości, nad którym wyświetli się dodatkowo wiadomość, na którą odpowiadamy (nie będzie ona załączona w naszej wypowiedzi).



Po uzupełnieniu odpowiedniego pola zamierzoną przez nas treścią, wciskamy przycisk „Aktualizuj” (Update), dzięki czemu wpis pojawi się na naszej liście, a użytkownik zostanie o nim poinformowany, a wpis pojawi się na naszym Timeline.


Gdzie znaleźć odpowiedzi na nasze wpisy?

Wiemy już jak wysłać odpowiedź/wiadomość (wspomnienie) do danego użytkownika – pytanie teraz, co zrobić w momencie kiedy ktoś nam odpowie i skąd będziemy o tym wiedzieć. W tym celu należy najpierw zajrzeć do ustawień ogólnych programu i profili urządzenia BlackBerry, aby ustalić sposób, w których chcemy być powiadamiani:


Konfiguracja powiadomień


1. Opcje ogólne programu:


Aby wywołać ustawienia ogólne, na dowolnym ekranie aplikacji wciskamy przycisk menu i wybieramy „Opcje” (Options). Powinno ukazać się okno ustawień, z którego interesuje nas ten fragment, z właściwie jedną opcją:

W przypadku gdy pole przy „Powiadamiaj mnie o odpowiedziach i wspomnieniach” (Notify on new tweets and replies) będzie zaznaczone, w momencie kiedy program pobierze taką wiadomość, zostaniemy o niej poinformowani znakiem graficznym na ekranie głównym (analogicznym do nowych wiadomości SMS czy e-mail).

Możemy również włączyć lub wyłączyć powiadamianie o tym fakcie na ekranie listy wiadomości w skrzynce ogólnej wiadomości. W tym celu należy zaznaczyć/odznaczyć opcję Umieść wiadomości z Twittera na liście wiadomości (Include Twitter Messages in the BlackBerry Messages Application).


2. Profile urządzenia BlackBerry dla aplikacji Twitter

Dzięki praktycznie pełnej integracji aplikacji Twitter dla BlackBerry ®, możemy dowolnie skonfigurować standardowe metody powiadamiania nas (wibracja, dźwięk, dioda LED) o nowych wpisach, wspomnieniach/odpowiedziach, czy prywatnych wiadomości. Proces ustawień zachodzi identycznie jak w przypadku innych wiadomości (SMS, email, etc).

Wystarczy wejść w ustawienia profili urządzenia BlackBerry ®, wybrać interesujący nas profil, i zakładki „Inne” wybrać interesujący nas typ wiadomości, po czym konfigurujemy schematy powiadomień według naszego uznania.



Przeglądanie odpowiedzi

Po skonfigurowaniu powiadomień (lub pominięciu tych punktów, o ile zdajemy się na ustawienia, które przygotował nam producent), możemy już sprawdzić, czy ktoś o nas nie wspomniał, albo nie opisał na nasz wpis.


W tym celu otwieramy aplikację Twitter dla BlackBerry ® i z rozwijanego menu lub zakładek w górnej części ekranu wybieramy opcje „Wspomnienia” (Mentions), gdzie będą się znajdować wszystkie wiadomości zawierające w treści @naszanazwaużytkownika.

Na ekranie wyświetlą nam się wszystkie wiadomości kierowane do nas publicznie, posegregowane chronologicznie, z najświeższymi na samej górze



Jeśli chcemy zobaczyć tylko rozmowę z danym użytkownikiem, zaczynającą się od konkretnej odpowiedzi, wystarczy podświetlić ją kursorem, rozwinąć menu i wybrać opcję „Pokaż konwersację” (View Conversation), która wyświetli nam całą historię danej rozmowy:



Co warto wiedzieć?

Wiadomości wysyłane w ten sposób będą widoczne publicznie dla wszystkich, którzy odwiedzą naszą listę (Timeline), tak więc nie należy jej stosować do przesyłania informacji prywatnych lub poufnych


Co zrobić aby tego uniknąć?

W przypadku, kiedy chcemy, żeby treść wiadomości poznał tylko adresat naszej wiadomości, powinniśmy skorzystać z opcji DM (Direct Message), o której opowiemy już w następnej części poradnika.