Jak przywrócić wybrane elementy kopii zapasowej?

Avatar
Piotr Barycki
16.07.2012

BlackBerry Destkop Software, pomimo teoretycznie niezbyt skomplikowanego ekranu głównego oferuje nam całkiem bogate możliwości, jeśli chodzi o operacje na kopiach zapasowych danych z naszych telefonów. Oczywiście najpopularniejszym rozwiązaniem jest wykonanie, a następnie przywrócenie kompletnej kopii. Pozwala to na kompletne przeniesienie naszych danych (łącznie ze wszystkimi ustawieniami), niezależnie od tego, czy operacji tej dokonujemy na tym samym, czy różnych telefonach. Od czasu do czasu warto jednak nieco ograniczyć ilość przenoszonych informacji, tym bardziej, że często wraz z nimi lubią przenosić się… błędy.

Rozwiązanie jest oczywiście bardzo proste – wystarczy przywrócić jedynie dane, na których najbardziej nam zależy, pozwalając aby pozostałe elementy nowego (lub nowo zainstalowanego) systemu pozostały bez ewentualnych skaz. W tym celu wystarczy skorzystać z wbudowanej w BlackBerry Desktop Software opcji selektywnego przywracania kopii zapasowej. Aby to zrobić, należy:

  • Uruchomić BlackBerry Desktop Software
  • Wybrać zakładkę „Urządzenie”
  • Wybrać opcję „Przywróć”
  • Wybrać z listy plik kopii zapasowej, z którego chcemy przywrócić dane
  • W zakładce „Wybierz dane, które chcesz przywrócić” zaznaczamy opcję „Wybierz dane i ustawienia urządzenia”
  • Zaznaczamy typy danych, które chcemy przywrócić

Warto przy tym pamiętać, aby bardzo uważnie dobierać dane, które będziemy przywracać, aby uniknąć sytuacji podobnej do tej, która miałaby miejsce po przywróceniu całości naszej kopii zapasowej. Darujmy sobie więc ustawienia, zezwolenia aplikacji czy np. historię wyszukiwania i skupmy się na książce adresowej czy kontaktach z BBM.

Oczywiście, jeśli nasze urządzenie działa cały czas tak jak powinno, nie zwalnia, nie generuje błędów i jesteśmy z niego całkowicie zadowoleni, nie ma potrzeby, aby decydować się na opisaną powyżej operację. Jeśli jednak „coś nie gra”, najlepiej jest właśnie zapisać nasze wszystkie dane w kopii zapasowej, wyczyścić pamięć telefonu i przywrócić jedynie najważniejsze informacji. W przeciwnym razie, przywrócimy telefon do stanu, który nie do końca musiał nam odpowiadać.