Prywatność w BlackBerry 10 – co włączyć, co wyłączyć?

Avatar
Piotr Barycki
06.09.2013

Telefon może dawać o nas świadectwo nie tylko marką czy systemem operacyjnym, ale przede wszystkim zawartością, która w łatwy sposób może wpaść w niepowołane ręce nie tylko przy zgubieniu lub kradzieży telefonu, ale nawet podczas pożyczenia go znajomemu na kilka minut. Jakie opcje należy więc aktywować albo wyłączyć aby jak najmniej osób wiedziało co znajduje się na naszym telefonie lub ograniczyć ilość informacji z niego wysyłanych?

Poniżej znajduje się kilka przydatnych opcji, nieco mniej oczywistych niż BlackBerry Protect czy hasło urządzenia:

Kontrola Rodzicielska

IMG_00000005

Rozwiązanie wbrew pozorom przydatne nie tylko wtedy, kiedy zostawiamy telefon dziecku do zabawy, ale także np. na imprezie, kiedy możemy telefon zostawić na kilka chwil bez opieki, a nie chcemy kilka godzin później dowiedzieć się, że ktoś dla żartu opublikował nasze zapisane w pamięci bardzo-prywatne-zdjęcia na naszym Twitterze czy Facebooku.

Kontrolę rodzicielską można przy tym stosować oprócz albo zamiast klasycznego hasła – umożliwiając sobie tym samym dostęp do wybranych funkcji bez konieczności jego wpisywania lub wprowadzając dodatkowy poziom zabezpieczenia.

Aby aktywować Tryb Kontroli Rodzicielskiej należy wybrać Ustawienia – Bezpieczeństwo i prywatność – Kontrola Rodzicielska i aktywować odpowiednie opcje oraz ustawić hasło dla TKR.

Diagnostyka

IMG_00000010

Tajemnicza opcja, którą możemy aktywować już podczas pierwszej konfiguracji urządzenia w szale klikania „Tak” na wszystkich wyskakujących oknach powiadomień, byle tylko szybciej dostać się do właściwego systemu operacyjnego. Gromadzenie „wybranych danych” jest oczywiście w pełni zgodne z Polityką Prywatności BlackBerry i aktywując Diagnostykę zgadzamy się na wszystkie zawarte w niej zapisy, ale jeśli ktoś mimo wszystko nie chce pomóc udoskonalić kolejnych produktów BlackBerry, może ją wyłączyć w menu Ustawienia – Bezpieczeństwo i prywatność – Diagnostyka.

BlackBerry Discovery Service

IMG_00000015

BBDS jest jednym z elementów systemu BlackBerry 10 oraz infrastruktury BlackBerry, o którym mówi się bardzo niewiele. Jego głównym zadaniem jest ułatwienie nam konfiguracji poczty email, poprzez wykorzystanie naszego adresu email oraz hasła, co pomimo szeregu zabezpieczeń oraz faktu, że natychmiast po uzyskaniu odpowiedniej konfiguracji informacje te są kasowane z BBDS, nie wszystkim musi odpowiadać.

Rozwiązanie tego problemu jest proste i obejmuje:

  1. Korzystanie wyłącznie z opcji zaawansowanej konfiguracji poczty oraz bezprzewodowej synchronizacji poczty i kalendarza
  2. Wyłączenie opcji diagnostycznych w menu Ustawienia – Bezpieczeństwo i prywatność – Diagnostyka

Jeśli którykolwiek z tych kroków nie zostanie wykonany (np. wyłączymy diagnostykę, ale skorzystamy z uproszczonej konfiguracji poczty) nasze dane będą wykorzystane w Discovery Service.

Tryb prywatny przeglądarki

IMG_00000006

Czyli opcja znana z większości przeglądarek komputerowych, pozwalająca na przeglądanie sieci bez pozostawiania praktycznie żadnych śladów w pamięci urządzenia, wliczając w to m.in. historię. Aby bezkarnie buszować po sieci uruchamiamy przeglądarkę, a następnie:

  • Wciskamy przycisk menu (trzy kropki)
  • Wybieramy Ustawienia
  • Wybieramy opcję „Prywatność i bezpieczeństwo”
  • Aktywujemy „Tryb przeglądania prywatnego”

Należy przy tym pamiętać o konieczności dezaktywacji trybu prywatnego w celu przywrócenia wszystkich stron otwartych w trybie normalnym oraz o tym, aby… wyczyścić wprowadzany tekst.

Klawiatura i zapamiętywanie

IMG_00000009

Słownik w BlackBerry 10 potrafi bowiem zaskakująco szybko uczyć się szczególnie tego, czego nie chcielibyśmy ujawniać, podpowiadając niespodziewane wyrazy lub nawet całe frazy wtedy, kiedy jest to dla nas najbardziej niewygodne. Jeśli więc wpisaliśmy coś „nieodpowiedniego” w przeglądarce czy gdziekolwiek indziej w systemie, wybieramy:

  • Ustawienia
  • Język i wprowadzanie
  • Odgadywanie i poprawianie słów
  • „Usuń nauczone słowa”

Innym rozwiązaniem może być wyłączenie w tym samym menu opcji „Ucz się nowych słów”.

BBM

IMG_00000016

Komunikator BlackBerry z opcją udostępniania w naszym statusie informacji na temat aktualnie odtwarzanych utworów czy plików multimedialnych jest już niemal legendarnym przykładem na to, jak nowe technologie potrafią ujawnić nasze niecne zwyczaje. W związku z tym, że BBM lubi pobierać i udostępniać informacje na temat tytułów wszystkich „utworów” jakie odtwarzane są w jakimkolwiek systemowym odtwarzaczu, warto wewnątrz aplikacji rozwinąć górne menu, wybrać Ustawienia i odznaczyć opcję „Pokaż czego słucham”.

Ot tak, na wszelki wypadek.

Lokalizacja

IMG_00000013

W tym przypadku niewygodne dane możemy podzielić na dwie kategorie – przesyłane oraz przechowywane na urządzeniu. Do tej pierwszej kategorii zaliczają się przede wszystkim tzw. „dane o ruchu”, pozwalające na tworzenie map korków na podstawie anonimowo przesyłanych przez użytkowników informacji. Jeśli jednak nie chcemy przesyłać żadnych danych, pozostawiamy „Usługi lokalizacji” (w menu Ustawienia – Lokalizacja) aktywne, natomiast wyłączamy „Dane o ruchu”.

Dane lokalne obejmują miejsca, w których ostatnio byliśmy lub których ostatnio poszukiwaliśmy z poziomu map BlackBerry. Opcja usuwania tych informacji znajduje się dokładnie w tym samym menu na dole ekranu

Uprawnienia aplikacji

IMG_00000014

Teoretycznie wszystkie aplikacje są przed akceptacją w BlackBerry World szczegółowo sprawdzane, ale zawsze warto wiedzieć do czego (i po co) uzyskują one dostęp. Przykładowo aplikacja do obróbki zdjęć niekoniecznie powinna uzyskiwać dostęp do naszej książki adresowej czy historii połączeń telefonicznych, ale za to jak najbardziej powinna mieć dostęp do plików przechowywanych na urządzeniu.

W porównaniu do BlackBerry 7, w BlackBerry 10 na szczęście ustawienia prywatności przedstawiono w nieco przystępniejszej formie oraz udostępniono nieco więcej informacji na temat tego, co umożliwia dane uprawnienie.

Uprawnienia przyznajemy podczas instalacji, ale później możemy je także dodatkowo przejrzeć w menu Ustawienia – Bezpieczeństwo i prywatność – Uprawnienia aplikacji.